De geboorte die ons gezin compleet heeft gemaakt én die een mooi zaadje heeft gepland. 

Positieve kijk op bevallen  

Het heeft mij in de voorbereiding op mijn bevallingen erg geholpen om naar positieve bevallingsfoto's en -video's te kijken en positieve geboorteverhalen te lezen. Dit naast het lezen van alle informatie die je maar kunt vinden over zwanger zijn, bevallen én de kraamtijd.
Er is helaas veel negatieve beeldvorming en angst rondom bevallen. Ik geloof erin dat dit de ervaring van de bevalling negatief kan beïnvloeden.  Ik gun het elke vrouw om vol vertrouwen en in regie te bevallen en met trots terug te kijken naar haar bevalling.  Dit geldt niet alleen voor een thuisbevalling, bij een ziekenhuisbevalling of keizersnede kan dit ook zeker! Dit heb ik zelf ervaren bij de deels ziekenhuisbevalling van onze eerste dochter Joena (2016). Door het delen van mijn positieve geboorteverhaal en -foto's van onze dochter Liene (2022), hoop ik bij te dragen aan een positieve kijk op bevallen. 

Het breken van mijn vliezen

‘S nachts om 2.30 uur breken een deel van mijn vliezen. Het is een klein beetje vruchtwater, waarna het weer stopt. Ik krijg alleen wat krampen, dus besluit weer in bed te kruipen nadat ik Jasper heb ingelicht. Ieder uur ga ik er even uit om te plassen, waarop Jasper steeds checkt of hij het bevalbad al moet gaan klaarzetten. Om half 6 worden de kinderen wakker. We vertellen ze dat de baby waarschijnlijk vandaag zal komen, dus ze zich mogen gaan douchen en aankleden.

Dit keer heb ik de behoefte om in het donker boven te blijven. Ik zit vooral op een yoga-bal en luister fijne muziek. Jasper zet beneden het bevalbad klaar en komt regelmatig acupressuurpunten stimuleren. De kindjes komen af en toe naar boven om me een fijne knuffel te geven. Nog steeds zijn de weeën rustig, ze komen elke 4 minuten. Rond half 8 bel ik de verloskundige om aan te geven dat de bevalling begonnen is. Ze wil gelijk komen, maar ik heb het gevoel dat het nog wel even kan duren en we spreken af dat ik zal bellen als de weeën krachtiger worden.

De weeën worden krachtiger

Rond 8.45 uur ga ik naar beneden. Daar loop ik rondjes en kijk ik af en toe naar de affirmaties, de roos, bloem van Maryam en de stenen op m’n geboortealtaar. Ook ruik ik regelmatig aan de essentiële olie grapefruit. Om 9.15 uur worden de weeën krachtiger, dus bel ik Marieke - de verloskundige - nogmaals. Ze komt om 9.30 uur aan, samen met haar collega Emilie. Emilie zal herintreden als vroedvrouw en we hebben van tevoren afgesproken dat Emilie meekijkt en er daarnaast is voor de kindjes en foto’s maakt. 

Ik wil graag NU het bad in

Rond 9.45 uur heb ik een intensere wee en breken (de rest van) m’n vliezen. Ik voel dat het niet lang meer gaat duren en wil graag NU het bad in. Jasper en Marieke - die boven dingen aan het pakken zijn voor na de bevalling - komen me helpen om het bad in te gaan. Wat is het weer heerlijk om in het bad te zitten. De warmte geeft ontspanning en verzachting. Vanaf dit moment filmt de verloskundige. 

Ze kijkt me aan vanuit het water

In het bad adem ik tijdens de weeën de kleine naar beneden. Nanna is vrijwel de hele tijd bij het bad en houdt alles goed in de gaten. Fos komt steeds een aai geven en gaat weer spelen. Joena blijft liever op de achtergrond en wil geroepen worden als het hoofdje geboren is. Rond 10 uur verandert de energie in de kamer. De kindjes voelen dit aan en verzamelen zich even rondom het bad. Ik voel het hoofdje van Liene in het geboortekanaal. De weeën zijn intenser. Ik voel met m’n vingers het hoofdje van Liene en voel haar steeds een stukje lager zakken. Jasper geeft ondertussen continu tegendruk op m’n bekken. Dit werkt erg ondersteunend, merk ik zodra hij zijn handen even weghaalt. 

Om 10.14 uur wordt het hoofdje van Liene geboren. Ik aai haar bolletje en roep de kinderen om te komen. Bij een volgende wee voel ik dat Liene zich omdraait. Ik pak haar onder water vast. Liene opent haar ogen en ze kijkt me aan vanuit het water, zo kijken we elkaar nog even aan. Om 10.16 uur haal ik har uit het water. Onze dochter is geboren! We blijven nog een tijdje in het water. Daarna ga ik staan om met behulp van de zwaartekracht de placenta geboren te laten worden. We verplaatsen ons naar de bank, waar we nog een hele tijd zijn. Daar krijgt Liene voor de eerste keer borstvoeding, eten we een beschuitje en doen we de controles. Rond 14 uur gaan we naar boven en ‘s avonds om 21.30 uur hebben we de navelstreng doorgeknipt. Tot die tijd zat de placenta nog aan Liene vast (dit noem je een halve lotusgeboorte). 

De geboorte van Liene én.... 

Wat was het weer een fijn geboortefeest. En hoewel ik geboorte geven aan een eigen kindje hiermee afsluit, voel ik dat me bedrijfsmatig iets te doen staat in de geboorte- & kraamzorg. Dit zaadje mag de komende tijd groeien. 

 

Contact

Anne van Woensel

De natuurlijke jij - coach

anne@natuurlijkmetanne.nl

0611284848